VIDEO | Istoria Parcului Grădina Icoanei (DOCUMENTAR)

Publicat: 15/06/2022, 19:00
Actualizat: 15/06/2022, 20:20

Grădina Icoanei este un parc mic și cochet, aproape de Piața Romană și Bulevardul Magheru. Biserica Anglicană, Teatrul Bulandra, Biserica Icoanei și Școală Centrală, construită de arhitectul Ion Mincu, se află în imediată vecinătate a parcului.

Grădina Icoanei a fost inaugurat în 1873. În secolul al XVIII-lea, pe locul actualului parc se afla o baltă, care se numea „a Bulindroiului”, iar de la jumătatea secolului al XVIII-lea, era cunoscută ca „Balta de la Icoana”. Din această baltă, izvora un pârâu denumit „Bucureștioara” sau „Bucureștianca”. Între 1832 și 1846 s-a lucrat la astuparea pârâului, iar în 1870 a fost asanată și balta. În 1872, Primăria a încheiat un contract cu Anton Westelly pentru amenajarea unei grădini pe „Maidanul Icoanei”, parc inaugurat în 1873. Grădina Icoanei este înscrisă în lista monumentelor istorice din sectorul 2, la adresa Piața Cantacuzino.

La intersecția dintre străzile A. D. Xenopol și Jean-Louis Calderon, în centrul Bucureștiului, se află intrarea principală a parcului istoric Grădina Icoanei. Vizitatorii parcului sunt întâmpinați de bustul lui Gheorghe Cantacuzino, primarul Capitalei din 1869 și, câțiva ani mai târziu, premier al României timp de două mandate. Parcul a fost inaugurat la trei ani după ce Cantacuzino își termina mandatul de edil al Bucureștiului, în 1873.

Într-un alt colț al Grădinei Icoanei se află bustul de bronz al lui Adrian Păunescu, poet care a locuit în apropierea parcului; bustul, realizat de sculptorii Ioan Deac-Bistrița și Dragoș Neagoe, a fost inaugurat în 2012.

Întreaga grădină a fost construită după planurile horticultorului elvețian Louis Leyvraz, care se ocupase pe atunci și de înfrumusețarea și întreținerea aleilor din Piața Teatrului Național, de grădina din fața Universității și de alte spații verzi din Capitală.

Înainte ca Grădina Icoanei să fie măcar o schiță pe-o foaie de hârtie, pe „maidanul Icoanei” se afla „Balta Bulindroiului”, de unde izvora Bucureștioara, unul dintre afluenții Dâmboviței. La acea vreme, grădina era la marginea orașului. Două dintre punctele principale ale parcului și împrejurimilor este Biserica Icoanei și teatrul Buleandra.

Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta și sub denumirea de Biserica Icoanei, este o biserică ortodoxă aflată în apropiere de bulevardul Magheru, lângă parcul „Grădina Icoanei”, în București. Prima mărturie despre aceasta biserică datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea, fiind legată de numele ceaușului David Corbea Ceaus, un ofițer al Sfântului voievod Constantin Brâncoveanu. Acest ofițer, dobândind o proprietate la marginea orașului, spre sfârșitul secolului al XVII-lea, ridica o bisericuță de lemn, care îi va purta numele multă vreme. După anul 1682, când voievodul Constantin Brâncoveanu a dăruit acestei biserici o icoană cu Maica Domnului, biserica a început să fie cunoscută sub denumirea de „Biserica Icoanei”.

Actuala biserică, închinata Adormirii Maicii Domnului, a fost construită din cărămida arsă și var, în anul 1784, de către nepotul lui Misail monahul, anume Panait Băbeanu. Odată cu biserica, au fost rezidite 12 chilii în care aveau să locuiască 24 de femei vaduve și sărace. În anul 1812, după trecerea la cele veșnice a ctitorului Panait Băbeanu, nepotul său, anume Pană, rămâne singurul îngrijitor al bisericii.

În perioada lui Pană Băbeanu, în urma cutremurului din anul 1838, biserica s-a surpat însă, prin îngrijirea lui, cu ajutorul enoriașilor, aceasta a fost rezidită.

Teatrul Bulandra a fost înființat în anul 1947 cu denumirea de Teatrul Municipal, primul teatru de stat din România, iar primul director a fost Lucia Sturdza Bulandra. Clădirea Izvor era sediul central al teatrului, unde se află sala de spectacole și administrația teatrului. Sala de pe strada Icoanei era înainte de război sala de spectacole a Școlii Centrale de Fete. După naționalizare, a fost trecută în patrimoniul statului sub numele de sala Filimon Sârbu. Ulterior, această sală a primit numele de „Toma Caragiu”, în memoria marelui actor român. În toată istoria sa de 70 de ani, teatrul a primit invitații din țări ca Italia, Spania, Columbia, Israel, Rusia, Ungaria, Mexic, Portugalia sau Franța.

În 2021, parcul a fost renovat. Cele două fântâni ale parcului au fost complet schimbate, de la gresia folosită și până la elemente din structura lor. Aleile principale, acoperite inițial cu nisip, au fost placate acum cu un strat de calcar concasat, deasupra căruia s-a pus un strat de pietriș. Autoritățile au declarat că nisipul de acolo a fost înlocuit cu calcar pentru ca parcul să fie mai ușor de tranzitat cu bicicleta și trotineta. S-au realizat intervenții și asupra aleilor secundare, cele de la marginea parcului, pavate acum cu piatră cubică.

Reabilitarea parcului Grădina Icoanei a fost făcută în colaborare cu Ministerul Culturii și s-a încercat apropierea noului design al parcului, de ceea ce era el inițial în secolul XIX. Astfel, aleile drepte au revenit la forma inițială de poteci șerpuite, iar fântâna și pârâiașul amintesc de “Bucureștioara” de altă dată, oferind parcului un aer mistic.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal